ПІКЕТ РЕДАКЦІЇ «ПОДРОБНОСТЄЙ» телеканала «ІНТЕР» відбувся, але редакція невиправна і відповідала черговою брехнею, яку ми спростуємо в суді.

ПІКЕТ РЕДАКЦІЇ «ПОДРОБНОСТЄЙ» телеканала «ІНТЕР» відбувся, але редакція невиправна і відповідала черговою брехнею, яку ми спростуємо в суді.

Насамперед, хочу висловити велику подяку десяткам васильківців, які відгукнулися на мій заклик та, незважаючи на суботній вихідний день, все ж таки змогли взяти участь у пікеті протесту біля редакції «Подробностєй» в Київі. Ми знов були разом і знов довели, що будемо виборювати наше право на справедливу компенсацію до переможного кінця. Але ж й редакція «Подробностєй» телеканалу «Інтер» вирішила, у свою чергу, йти до кінця у розповсюдженні замовної брехні.

Жінка в першому сюжеті (http://podrobnosti.ua/2262417-v-chem-zakljuchaetsja-novaja-…) говорила про якісь 500 тис. гривень які їй хтось пропонував від мого імені. Після перевірки виявилося, що жінка з сюжету РОМАШКО СВІТЛАНА ВОЛОДИМИРІВНА – мешканка села Велика Вільшанка (https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/39736042/), а не мешканка Василькова, як її титрували в сюжеті. Більше того – журналістка «Подробностєй» записала інтерв’ю з мером Василькова і він сказав, що повністю підтримує васильківців, бо немає в Василькові того, хто не згадує той жах. Але ж його думку журналістка «Подробностєй» в сюжеті не використала, бо вона не вписувалася в концепцію замовного матеріалу. З тих самих причин в сюжеті не представлена думка васильківців. Ми не допускаємо непрофесійності журналістів «Подробностєй» і едину причину бачимо в замовному характері сюжету.

Люди йшли на пікет обурені, але все ж головний наш посил був в тому, що ми не прийшли галасувати. Ми прийшли з миром. Ми прийшли знайомитись і подивитися в очі. Без виклику. Просто сказати, що ми люди й вимагаємо людського ставлення з боку журналістів. Ми співгромадяни. Ми побачили у сюжеті каналу несправедливість. У нас одна країна – Україна. Ми не «псевдоактивісти» і на підвердження цього у всіх учасників були паспорти з пропискою – Васильків. Журналіст це зафіксував, але в сюжеті не показав. Наших людей звинувачують в тому, що за ними стоїть Едуард Ставицький, але ж ми вимагаємо покарання для нього й його партнера на момент, коли сталася аварія – Андрія Біби.

Підготовлені провокатори біля будівлі редакції на Щусєва зрозуміли, що мають справу з васильківцями, яких об’єднала спільна мета, й не змогли зруйнувати миролюбний, сонячний настрій акції. Знімальна група «Подробностєй» поспілкувалася з членами нашого «Фонду подалання наслідків Васильківської трагедії», записали інтерв’ю зі мною, з васильківцями. В сюжеті (http://podrobnosti.ua/2263094-proplachennye-aktsii-i-psevdo…) вони показали пікет, але використали фейкове відео для дискредитації нашої боротьби: людина на відео, з закритим обличчям, нібито пропонує 150 гривень за участь в акції. Абсолютно нелогічним є те, що обличчя всіх людей на цьому фейковому відео за допомогою комп’ютерної графіки приховано, бо ж всі наші люди прийшли з васильківськими паспортами і відкритою позицією, а не ховати свої обличчя. Сьогодні Васильків обурений. І незабаром ми відповімо: як в юридичній площині так і іншими методами. Я досі не можу зрозуміти позицію журналіста й журналістки, які робили сюжет, але використали псевдоніми, під якими завжди виходять замовні матеріали. Фото журналіста, який знімав другий сюжет – у пості. Прикро на що перетворилася журналістика в Україні.

Більше того, ми зіштовхнулися з певною круговою порукою в багатьох медіа, переважно пов’язаних з олігархічними колами. Але ж для всіх, я хочу ще раз підкреслити: ми не боримося з медіа, як такими і вважаємо, що свобода слова – це базова цінність демократичного суспільства. Але ж деякі журналісти самі дискредитують свою професію, коли розміщують у мас-медіа замовну олігархічну брехню проти тисяч постраждалих внаслідок аварії на нафтобазі «БРСМ-Нафта» 8 червня 2015 року васильківців.

Ніяка брехня нас не зупинить. Далі буде.

Олег Верник
08.10.2018.

Поділитися