АНОНС МИРНОГО ПІКЕТУ РЕДАКЦІЇ ПРОГРАМИ НОВИН ТЕЛЕКАНАЛУ «ІНТЕР»

Шановне товариство, шановні васильківці. На нашу боротьбу в питанні компенсації завданої шкоди постраждалим від Васильківської трагедії нарешті звернула увагу преса. На жаль ця реакція у багатьох випадках дуже однобока й має всі ознаки «джинси» – тобто замовних журналістських розслідувань. Нагадаю, що за нашим позовом Деснянський районний суд м. Києва виніс ухвалу про арешт майна й рахунків 55 компаній, що входять в групу компаній “БРСМ-Нафта”. Ігнорувати справедливу вимогу васильківці про грошову компенсацію не вийде. БРСМ вже заявила про рейдерство з нашого боку і відповість за цей наклеп, бо рейдерство й справедлива вимога про компенсацію – це абсолютно різні речі. В останні дні проти нас почалася брудна компанія в олігархічних ЗМІ. Як приклад такого матеріалу наводжу «розслідування» телеканалу «Інтер», програма «Подробності» – http://podrobnosti.ua/2262417-v-chem-zakljuchaetsja-novaja-…

Багато різних ЗМІ розповсюдили його і звичайно ми відреагуємо на це не тільки у юридичній площині. Бо не можна безкарно брехати – члени Фонду обурені тим, що в сюжеті їх названо «псевдо-активістами», тим що журналістка “Інтеру” навіть не спромоглася поговорити з хоча б одним з 3059 васильчан, що є членами нашого «Фонду подолання наслідків Васильківської трагедії».

Тому завтра я запрошую всіх журналістів, що ще пам’ятають принципи й мету роботи ЗМІ й журналіста – приходити знайомитися з «псевдоактивістами», як їх названо у сюжеті «Подробностей» за адресою редакції програми новин телеканалу “Інтер”: ул. Щусева 26 о 12:00. Люди хочуть подивитися в очі журналістів, які мають працювати для громадян, а не олігархів.

P.S.

І ще. Це надзвичайно важливо. Я зрозумів, що багато журналістів, та що там журналістів, навіть представників суддівського корпусу й юристи, не розуміють іноваційність нашою справи й мети нашого Фонду. Тому найближчими днями я підготую серію публікацій, в яких розповім докладніше. А поки що дуже коротко про нашу глобальну мету:

1. Наша мета – це боротьба з безкарністю олігархічного бізнесу, який наносить шкоду еко-системі України, від якого страждають мільйони громадян нашої країни. Ми доводимо, що об’єднавшись можна перемагати й реалізовувати принцип – «забруднювач сплачує», а нанесена й доведена шкода має бути компенсована. Від більшості активістів ми відрізняємося тим, що ми обовязково станемо реальної кісткою в горлі своїм опонентам.

2. Наш Фонд – це форма через, яку громадяни, що постраждали в наслідок техногенних та перманентних екологічних катастроф, можуть реалізувати своє право на захист шляхом об’єднання і колективної боротьби в суді.

3. Завдяки змінам, що відбулися після того, як Україна взяла курс на Європейську інтеграцію й адаптацію нашого вкрай застарілого законодавства до світових стандартів правосуддя та захисту прав громадян. Громадські Організацій (ГО) отримали нарешті можливість представляти інтереси своїх членів. Оскільки українське законодавство, а саме – наш цивільно-правовий Кодекс на сьогодні не містить поняття колективний позов й не має прописаних процедур пов’язаних з цим, нами була обрана Форма саме ГО для захисту інтересів постраждалих в наслідок Васильківської трагедії.

4. Відшкодування шкоди в тому числі моральної – поняття, що знайоме українським судам, але застосовується в дуже обмеженому обсязі і індивідуально. В більшості випадків навіть не має механізму компенсації, або він дуже складний і вірогідність успішного вирішення для постраждалих мінімальна. Це обмеження також спадок ще багатьох радянських законів. Одна з цілей нашої діяльності – створити усталену практику вирішення судових спорів щодо відшкодування моральної шкоди завданої в результаті катастроф техногенного й екологічного характеру великій кількості людей, де винуватця встановлено. Це можливо зробити навіть без зміни законодавства, а через судову практику. Насьогодні її немає, як не має фахових юристів. Сьогодні ми творимо історію і це значно розширить можливості захистити права громадян й реалізувати принцип «забруднювач сплачує» за все, тобто він має повністю відшкодовувати завдану шкоду.
Так сталося, що саме васильківці в усій Україні виступають першопроходцями у цій справі. Хай нам щастить і будьмо пильними!

Олег Верник

Голова Громадського Об’єднання «Фонд подолання наслідків Васильківської трагедії»

Поділитися